Головна сторінкаНовиниПоточні Новини Ліги / Інформаційний лист № 1 (35)

Поточні Новини Ліги / Інформаційний лист № 1 (35)

25.01.2011

У номері: Знакові неприбуткові проекти та події в мережі Ліги у 2010 та плани на 2011


Ліга успішно реалізувала пілотний проект «Жіноча ініціатива для людей похилого віку із столиці та малих міст Київського регіону»

Проект був підтриманий Канадським Фондом Місцевих Ініціатив Посольства Канади в Україні і Київською Обласною Радою. Мета проекту: сприяти формуванню пілотної моделі заходів для подолання соціальної ізоляції людей похилого віку, особливо жінок. Термін та місце реалізації проекту - лютий - квітень 2010 року у Києві та містах Київської області (Біла Церква та Бровари). Цільова група проекту - люди похилого віку: жінки перед пенсійного/пенсійного віку ( +/55) та чоловіки (+/60 років), які є нинішні/колишні держслужбовці, вчителі, науковці, викладачі, соціальні, медичні, адміністративні працівники, тощо.

Основні етапи пілотного проекту:

  • Просвітницькі курси: «Базові навички користування комп’ютером та Інтернетом для людей похилого віку» у м. Біла Церква та м. Бровари, до 20 осіб у кожному місті;
  • Курс «Користування новими медіа людьми похилого віку» (Соціальні мережі, Skype, інші) у Києві, у березні, загалом, для 40 осіб.
  • Одноденний культурно-освітній тур до м. Києва у квітні для 50 учасників проекту з міст Біла Церква, Бровари, Києва, а також запрошених представників з інших регіонів України. Захід включав екскурсію та семінар «Як подолати дефіцит соціального капіталу у старшому віці? Розвиток мережі соціальних контактів та можливостей для спілкування», які пройшли у приміщенні Музею книги та друкарства України, Національний заповідник Києво-Печерська Лавра. Семінар, що мав на меті розвиток мережі соціальних контактів, поєднував презентації та обговорення за принципом «світове кафе» на теми: сталого розвитку та корпоративної соціальної відповідальності; програм освіти для дорослих, гендерної рівності.
  • Медійний компонент включав інформування, розповсюдження інформації, матеріалів та результатів проекту в Інтернеті http://lpw.org.ua/ua/senior_people_project/ та друкованих медіа (стаття О.Лазоренко. Порятунок від самотності//ж. Народний депутат-№7, липень-серпень 2010- с.36-38)

За підтримки даного проекту, в рамках його аналітичної складової також була підготовлена і опублікована брошура: Лазоренко Олена. Соціальний капітал: соціальні та професійні мережі в Україні - К.: Видавництво «Енергія», 2010-104 с.

Публікація розрахована на тих, хто цікавиться концепцією соціального капіталу, проблематикою формування довіри у суспільстві та до його інституцій, потребує додаткової інформації про створення і розбудову соціальних та професійних мереж, підтримки базових цінностей. Брошура стане у нагоді лідерам громадських організацій, науковцям та викладачам, професійним консультантам, керівникам державних установ та міжнародних структур, діяльність яких спрямована на громадську, соціальну, економічну та екологічну сфери.

Інформація про книгу http://lpw.org.ua/ua/publications/?pid=593

Замовити книгу можливо зараз у книжковому Інтернет - магазині: http://shop.vlasnasprava.info/books/details/?bid=3762


Конференція «Усний журнал історій життя» в рамках річних 2010 зборів Ліги

Ліга ініціювала Проект «Усний журнал історій життя», складову якого було реалізовано у форматі річної Конференції Ліги, що відбулась 16 вересня 2010 р. Конференцію було проведено за підтримки DVV International Ukraine та проекту U-Медіа Україна (Мережа Інтерньюс/Internews Network).

Олена Лазоренко, модератор заходу, Президент Ліги, зазначила: «Ми прагнули зробити цю конференцію максимально різноманітною, передусім в професійному, гендерному і національному ракурсах. В результаті виступили троє чоловіків і три жінки зі сфер міжнародних відносин, громадської і медійної, що репрезентують Україну, Норвегію, США і Німеччину. Це люди, які зробили себе самі і стали героями нашого журналу».

Запрошення та відбір презентаторів відбувався з урахуванням започаткування створення професійно, гендерно та національно різнобарвного журналу історій життя. Серед виступаючих: пані Рікарда Рігер, Директор Представництва ПРООН в Україні (Німеччина), пан Овал Берстад, Посол, Посольство Королівства Норвегія в Україні (Норвегія), пані Сью Фолгер, Регіональний менеджер NIS, COP U-Media Україна, Internews Network (США), пан Василь Зоря, Головний редактор, Журнал «Народний Депутат» (Україна), пані Олена Величко, Директор департаменту, Державна Комісія з цінних паперів та фондового ринку (Україна), пан Олексій Мірошниченко, Виконавчий Віце-президент Конфедерації роботодавців України (Україна).

Реальні історії свого життя, якими поділились виступаючі, стали внеском Ліги у Національний Тиждень Освіти Дорослих в Україні, який проходив у цей період.

Після конференції, в рамках даного Проекту, також була підготовлена публікація з історіями життя, представленими під час заходу. Розповсюдження російськомовної версії друкованої версії «Звіту з 2010 річних зборів соціальної мережі Жіночої Професійної Ліги» закінчено. Ознайомитися з електронною версією можливо на новій сторінці сайту http://lpw.org.ua/ua/life_story_journal/ (українська версія) та http://lpw.org.ua/en/life_story_journal/ (англійська версія).


Участь Ліги в проекті по просуванню концепції безперервної освіти та освіти дорослих (ОД) в Україні у вересні-грудні 2010 р.

Продовженням роботи Ліги після Конференція «Усний журнал історій життя», 16.09.2010 у царині освіти дорослих, стало проведення маркетингового дослідження провайдерів послуг з ОД у пілотних регіонах (Львівська та Полтавська область) та визначення освітніх потреб дорослих, що належать до соціально вразливих груп у жовтні-грудні 2010 р. З результатами дослідження, що знайшли відображення в Аналітичному Звіті та Аналітичній Довідці, можливо буде ознайомитися на веб- сторінці, що присвячена освіті дорослих http://lpw.org.ua/en/adult_education/

2 грудня 2010 р. у Києві пройшла перша неформальна зустріч робочої групи національного рівня, яка буде займатися питаннями просування в Україні концепції безперервної освіти з фокусом на неформальну або додаткову освіту дорослих. У діловому ланчі взяли участь 13 представників ключових організацій у сферах науки, освіти, громадських організацій, роботодавців, а також співробітники німецьких і американських фондів, що опікуються даною темою. Організатором першої зустрічі є ГО «Жіноча професійна Ліга» у рамках проекту по просуванню концепції безперервної освіти в Україні за фінансування dvv international Ukraine. 3 грудня також відбулась зустріч Президента Ліги Олени Лазоренко до Міністерства освіти та науки України. Під час робочої зустрічі з заступником міністра паном Євгеном Сулімою, вона повідомила про нову ініціативу громадської організації та запросила до співпраці у цій царині.

За рекомендацією першої робочої зустрічі , була створена двомовна веб-сторінка, що присвячена освіті дорослих на веб-сайті Ліги http://lpw.org.ua/en/adult_education/ (англійська версія) та http://lpw.org.ua/ua/adult_education/ (українська версія).

Для зацікавлених організацій, що бажають долучитися до участі у робочій групі національного рівня (більше дивиться за посиланням http://lpw.org.ua/ua/adult_education/national_group/) на е-пошту lpw_network@i.ua надішліть короткий мотиваційний лист з інформацією про організацію, її основні проекти у царині ОД за 2 останні роки та ПІБ /контакти учасника, що буде офіційно представляти організацію.


Співпраця Ліги у 2010 р. та січні 2011 з міжнародними організаціями та проектами

20-22 березня Президент Ліги взяла участь у конференції WIDE / «Жінки у Європі, що розвивається» з розбудови потенціалу організації «Гендерна рівність, торгівля і розвиток: ознайомлення з політикою торгівлі і розвитку ЄС і її застосування для гендерної рівності на початку 2010 р.». Конференція відбулась у Празі, Чехія. Одним з результатів відвідання конференції стала пропозиція для Ліги від WIDE стати їх національною платформою в Україні. Про WIDE читайте на сайті http://www.wide-network.org/ Питання про створення WIDE національної платформи залишається відкритим у зв`язку з обмеженістю фінансових ресурсів Ліги.

6 квітня в Київському офісі Представництва ООН в Україні пройшов семінар присвячений стану безпеки та охорони праці в Україні, проведений за ініціативою робочої групи з трудових відносин Глобального Договору ООН, підписантом якого є також «Жіноча Професійна Ліга». У заході взяла участь Олена Лазоренко, Президент Ліги. Подробиці на http://lpw.org.ua/ua/news/?pid=589

2-5 травня Член Правління Наталія Мартиненко взяла участь від імені Ліги у навчальному семінарі «Управління гендерною різноманітністю в Європі 2010», що проходив у Берліні, Німеччині, за підтримки Гунда Вернер Інституту фемінізму і гендерної демократії, Фундації Генріха Бьолля. Семінар є одним із серії навчальних заходів з гендерних питань, що відбуватимуться у 2011-2012 роках. Програма включала ознайомлення з кращими практиками з гендерної різноманітності у місцевому уряді Берліна, у політичних фундаціях країни і загалом у Європі. Представники Ліги вже вдруге брали участь у даній програмі. Слідкуйте за конкурсами та анонсами Ліги для членів мережі.

9 червня Президент Ліги взяла участь у річних зборах української мережі Глобального Договору ООН (ГД ООН в Україні) http://www.globalcompact.org.ua/ Ліга є членом ГД ООН в Україні

15-16 червня представники Ліги і наші партнери з Чернігова і Харкова взяли участь у міжнародній конференції "Соціальна реклама" в Києві http://www.etouches.com/social_ad

22 червня Президент Ліги взяла участь у міжнародній конференції Українського жіночого фонду «Український жіночий рух: міф чи реальність?..» http://www.uwf.kiev.ua/, який проходив у Києві.

6-9 жовтня представники Ліги виступили під час навчально-просвітницьких заходів у м.Львів у рамках робочого візиту за підтримки dvv international Ukraine. Фото та описовий звіти були розповсюджені по внутрішній електронній мережі Ліги (до якої приєднанні усі наші лігіонерки та консультанти).

24-29 листопада представники Ліги взяла участь у міжнародній конференції Європейській Асоціації освіти дорослих (ЕАЕА) та провели робочу зустріч з EUROCHAMBRES - Європейська Асоціація Торгово-промислових Палат за підтримки dvv international Ukraine.

6-9 грудня Валентина Легка, Голова ревізійної комісії Ліги та Наталія Мартиненко, Член Правління Ліги, взяли участь у навчальній програмі CIPE/ Центру міжнародного приватного підприємництва: «Управління громадськими організаціями», зокрема, у її першому із трьох навчальних модулів: «Розвиток потенціалу бізнес-асоціацій». Нещодавно CIPE відкрив в Україні своє представництво для роботи над новою програмою, націленою на розвиток потенціалу українських бізнес-асоціацій. У програмі взяли участь 38 учасників із областей України. Даний модуль включав такі теми: стратегічні аспекти планування; бюджет; членство; послуги, джерела фінансування; базові комунікації. Ліга виступила з презентацією «Членство у бізнес-асоціаціях. Як залучати та зберігати?». Усі презентації навчальної програми, включно презентацію Ліги, можна завантажити із сайту http://cipe-eurasia.org/pages/uaconf.htm

18 січня 2011 р. Олена Лазоренко, Президент Ліги та Валентина Легка, Голова ревізійної комісії Ліги брали участь у публічній дискусії за темою: «Фінансова криза та антикризові заходи в Україні: гендерний вимір», яку організувало Представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні. Під час дискусії обговорювався вплив фінансової та економічної кризи, був презентований аналітичний звіт за означеною тематикою. Загальний висновок дискусії, що відбулася у Києві за участю польських колег, є те, що в Україні за період з осені 2008 по 2010 р. лише посилилась існуюча гендерна нерівність в економічній та соціальній сферах, відбувається фемінізація бідності, ріст домашнього насильства через ріст безробіття серед чоловіків - це далеко не повний перелік наслідків кризи та антикризових заходів.

Також у 2010 році ГО «Жіноча Професійна Ліга» є членом Глобального Договору ООН в Україні (для розвитку співпраці у царині корпоративної соціальної відповідальності) та мереж NEWW-Poland, Karat Coalition (у фокусі гендерні питання).


Оголошені події в Лізі та плани на 2011 р.

  • Ліга формує і координуватиме групу національного рівня по просуванню в Україні концепції безперервної освіти дорослих з фокусом на неформальну освіту дорослих (ОД) http://lpw.org.ua/ua/adult_education/national_group/ у 2011 році у рамках продовження співпраці з dvv international Ukraine. Річні плани будуть оголошені навесні ц.р.
  • У Лізі обговорюється можливість вступу до ЕАЕА (Європейській Асоціації освіти дорослих/The Europian Association for the Education of Adults). Членство передбачає інформаційні послуги, сприяння у налагоджені контактів для Ліги, співробітництво з журналом Lifelong Learning in Europe (LLinE) тощо. Як відомо, безперервна освіта є однією з 3-х базових цінностей мережі (інші цінності - гендерна рівність, корпоративна соціальна відповідальність). Ліга намагається налагодити міжнародні контакти у царині кожної з наших базових цінностей. Отже, пропозиція до членів мережі: до 14.02.11 письмово підтвердити на lpw@voliacable.com , з сплатою одночасно внеску, про свою зацікавленість бути у підгрупі LPW-EAEA (яка долучиться до ресурсів з освіти дорослих EAEA)
  • Ліга є одним із партнерів Проекту ЄС "East Invest project - Eastern Partnership / SME Facility - Project East Alliance”, отриманого EUROCHAMBRES - Європейська Асоціація Торгово-промислових Палат (Брюссель) http://www.eurochambres.eu/ Тривалість проекту - 3 роки , починаючи з 2011 р. Це новий Проект з регіонального інвестування і сприяння торгівлі для економічного розвитку країн східного добросусідства (Україна, Молдова, Білорусь, Вірменія, Грузія та Азербайджан) з фокусом на розвиток малого та середнього підприємництва (МСП). План роботи проекту буде повідомлений членам мережі Ліги у квітні ц.р. Ліга планує взяти участь у наступних компонентах: інвестиційний форум для МСП, навчальні візити/тренінги та наставництво.
  • У планах Ліги також розробка нових проектів, з метою продовження своєї попередньої діяльності та втілення нових ініціатив. Для виконання цих намірів потрібно розширити коло осіб, які би займалися фандрейзингом для мережі. З пропозиціями про свою роботу (особливо на громадських засадах) , звертайтесь до Президента Ліги Олени Лазоренко за lpw@voliacable.com


Подяки найбільш активним членам мережі Ліги, які працювали на громадських засадах у 2010 р.

Марині Кобаліновій (Київська обл.) за адміністративну роботу на кількох заходах мережі та підготовку звіту про навчальну поїздку до м. Львів у жовтні;
Наталії Мартиненко (Київ) за участь у фандрейзингу проектів Ліги та підготовці української версії 35 випуску «Поточних новин Ліги»;
Світлані Гапоник (Харківська обл..),
Марині Джуренко (Київ) та Юлії Петренко (Суми) за адміністративні послуги під час Літної зустрічі та Річних Зборів;
Олені В. Лазоренко, Валентині Легкій, Світлані Куц (усі з Києва) за участь у Проекті для людей похилого віку;
Олені Величко (Київ) та Сью Фолджер (Сараєво) за виступи у конференції «Усний журнал історій життя»;
Наталі Гур'євій (Київ) за підтримку проведення засідання Правління навесні 2010р,
Жанні Акімовій за фото послуги під час двох заходів Ліги;
Наталі Мороз за переклад новин Ліги;
Олені О. Лазоренко (Київ) за активну участь у проекті по просуванню концепції безперервної освіти в Україні, за операційний менеджмент, фандрейзинг та проведення заходів Ліги.

Дякуємо за участь у розробці концепцій нових проектів:

  • Хайке Фіцнер (Гамбург),
  • Оксані Панчук (Київ) та Лесі Довганик (Львів).
    А також
  • Володимиру Іванову (Київ) за веб послуги його компанії ActiveMedia та Ользі Величко (Київ) за бухгалтерські послуги її фірми для Ліги.

Як жінкам зареєструвати індивідуальне членство, або чоловікам/жінкам стати консультантом Ліги?

1. Зайдіть в Інтернет на сайт Ліги у розділ http://www.lpw.org.ua/ Розділ «Членство»http://lpw.org.ua/ua/membership/ Заповніть форму та відішліть lpw_network@i.ua або запит з Вашим резюме на lpw_network@i.ua з поміткою «Членство»

2. Зв’яжіться з одним з членів Правління Ліги http://lpw.org.ua/ua/board_of_directors/ для співбесіди, підключення до внутрішньої мережі Ліги та сплати річних членських внесків. Вступний одноразовий внесок 100 грн. / 10 євро / $10 .

3.Оплатіть РІЧНІ членські внески для членів Ліги у розмірі 400 грн./40 євро або 1 400 грн./150 євро для консультантів на банківський рахунок ГО «Жіноча Професійна Ліга»: № 26002013323541 в Подільському відділенні КМФ АКБ «Укрсоцбанк» МФО 322012, Код ЗКПО Ліги - 25194086. У призначенні платежу вкажіть: «Членські внески та Ваше прізвище».

Правління Ліги у розширеному складі на період 2010-2012:

Перевибори відбулися 16 вересня 2010 http://lpw.org.ua/ua/reports/16092010/

  • Президент: Олена О. Лазоренко, канд. філософ. наук e-mail: lpw@voliacable.com
  • Координатор інформаційної мережі та фандрейзинг: Наталія Мартиненко, МДА e-mail: uupn@ua.fm
  • Координатор бізнес комітету : Наталія Гур’єва, MA e-mail: natalie.gurieva@lhw-offices.com
  • Координатор з міжнародних зв`язків: Сьюзен Фолджер,MA e-mail: suefolger@internews.org
  • Координатор по роботі з членами : вакантна
  • Керівник Консультативної групи: Олена В. Лазоренко, професор e-mail: elena.vladim@i.ua
  • Голова ревізійної комісії: Валентина Легка, MБA e-mail vlegka@ufpaa.org

© 2008 Жіноча професійна ліга LPW.org.ua

Головна     Контакти     Зворотній зв'язок     Мапа сайту     Пошук    
Activemedia: разработка сайта