Головна сторінкаНовиниГолос Жіночої Професійної Ліги пролунав під час Глобального Фестивалю зі Сталого Розвитку

Голос Жіночої Професійної Ліги пролунав під час Глобального Фестивалю зі Сталого Розвитку

31.03.2018

Олена Лазоренко, президент Жіночої Професійної Ліги (Ліга) та старший науковий співробітник НАНУ взяла участь у роботі другого Глобального Фестивалю зі Сталого Розвитку. Фестиваль працював у Бонні, Німеччині у березні 2018 року, за участю 1.500 осіб зі ста країн світу. Учасники Фестивалю обговорювали чільні проблеми, з якими нині стикаються світова та національні економіки, дискутували соціальні питання, пов'язані із їхніми здобутками та перспективами розвитку відповідно до цілей сталого розвитку. Не менш важливими були проблеми залучення жінок у соціально-економічну сферу, у громадське життя тощо.

Важливо, що на Фестивалі пролунав голос представниці української громадської організації. У своєму виступі під час SDG Studio пані Олена розповіла про роботу експертів Ліги з адаптації Цілей Сталого Розвитку до національних умов України у 2016 р., а також про ті висновки, які винесли з участі в національних консультаціях, експертних круглих столах (які проводили спільно МЕРТ та ПРООН), а також про подальші кроки Ліги у цій царині.

Експерти Ліги зосередилися на пропозиціях щодо національних завдань до Цілей Сталого Розвитку (ЦСР) № 4, № 5 і № 8. Мова йде про наступні пропозиції, які були враховані в 2017 р. в Національнійдоповіді «Цілі Сталого Розвитку: Україна»: у ЦСР №4 до національної цілі включено завдання щодо неформального навчання дорослих, до ЦСР №5 – завдання «розширити економічні можливості жінок» з індикатором «Середньозважений індекс підприємницької діяльності жінок», і до ЦСР №8 додане національне завдання щодо «розвитку креативної економіки».

«Які уроки, рекомендації щодо співпраці влади та громадськості можна зробити на підставі досвіду роботи експертів Ліги адаптації ЦСР? По-перше, вкрай важливо поєднати зусилля для підготовки Плану дій-2030 щодо сталого розвитку (в англійській - «2030 Agenda for Sustainable Development») академічних, громадських організацій, державних інституцій, приватних ділових ініціатив та ініціатив і пропозицій окремих громадян. По-друге, представникам влади має сенс організовувати процес співпраці, базуючись на принципах деліберативної демократії.»

А яким бачить лідер Ліги її подальший шлях щодо адвокації ЦСР? «Насамперед,щиро сподіваюсь, що Україна наступного року долучиться до процесу підготовки та представлення Добровільного Національного Огляду (від англ. Voluntary National Review (VNR), і що наші експерти будуть мати можливість взяти участь в цьому періодичному моніторингу. Важливо, щоб наша громадська організація отримала підтримку та фінансування для аналітичного опрацювання проблематики. Водночас, представлене урядом VNR під час Політичного Форуму Високого Рівня (вони зазвичай проходять влітку в ООН в Нью Йорку) можна вважати можливістю для взаємодії, співпраці, обміну досвідом, наявними розробками, тощо. Друге: Ліга зацікавлена у співробітництві з основними групами ООН (the UN Major Groups), оскільки це основний механізм залучення до участі у міжнародних програмах і дослідженнях сталого розвитку».

Alumniportal Deutschland - активний учасник Глобального фестивалю та 23 березня організував "Лабораторію заходів для реагування - фактори успіху для залучення громадян". У роботі взяли участь понад 40 людей з усього світу - серед них близько 20 випускників німецьких програм з таких країн як Кенія, В'єтнам, Ефіопія, Україна та Індія. Головною метою заходу було розробка факторів успіху, які могли б заохотити людей до участі в проектах, що сприяють досягненню ЦСР. Д-р Лазоренко презентувала свою нещодавно започатковану ініціативу щодо віртуальної Жіночої Підприємницької та Інтелектуальної Спільнотипри Лізі (далі - Спільнота). Наше бачення – це Спільнота для розвиток підприємницьких навичок жінок у сферах економіки, науки, культури, громадянського суспільства та освіти, а також пропонується інтелектуальний патронаж для бізнесу Україні. Наша місія - ми об'єднуємо різних людей заради спільної мети розширення економічних можливостей жінок в Україні. Наша мета - сприяти формуванню екосистем підтримки економічних можливостей жінок та інтелектуальної діяльності в країні. Канали комунікації спільноти є група WE у Facebook, сторінки веб-сайту Ліги та гугл інструменти. Модель фінансування ініціативи Спільноти - це співфінансування всіх учасників групи, звернення до донорів / спонсорів та волонтерів / probono. В даний час Ліга шукає спонсорів та донорів для цього некомерційного проекту.

Крім того, за словами пані Олени, участь у Боннському фестивалі дозволила знайти нові контакти, віднайти нові зв'язки між людьми та організаціями, обмінятися здобутками і досвідами. «Україна, її державні інституції, громадянське суспільство, підприємництво, громадяни потребують нового досвіду та напрацювань з реалізації цілей сталого розвитку», - вважає пані Олена.

Більше інформації про Фестиваль ви знайдете тут.

Деталі про участь Ліги можна дізнатись тут.

Фото


© 2008 Жіноча професійна ліга LPW.org.ua

Головна     Контакти     Зворотній зв'язок     Мапа сайту     Пошук    
Activemedia: разработка сайта