Головна сторінкаНовиниПросування змін в політиці навчання дорослих в Україні

Просування змін в політиці навчання дорослих в Україні

14.02.2019

У квітні 2018 р. за ініціативи д-р Олена Лазоренко ІФ НАНУ \ ГО «Жіноча Професійна Ліга» і д-р Родіона Колишко, ГО «Інститут професійних кваліфікацій» склалося неформальне партнерство в рамках Української сторони Платформи громадянського суспільства Україна-ЄС (УС ПГС) для розбудови політики з навчання дорослих в Україні. Так, було проведено методом Action Research аналітичне дослідження, яке включає Аналітичний звіт “Якою має бути політика навчання дорослих в Україні?”- Київ, «Проект «Громадська синергія», 2018 за авторством Олена Лазоренко і Родіона Колишко або www.civic-synergy.org.ua , а також практичний семінар у Києві «Політика навчання дорослих як шлях реалізації євроінтеграції України та цілі сталого розвитку № 4», 24.09.2018 за підтримки проекту «Громадянська синергія» на базі Британської Ради в Україні.

Для продовження адвокації для досягнення змін у політиці навчання дорослих в Україні 14 січня 2019 у Директораті вищої освіти і освіти дорослих Міністерства освіти і науки України (МОН) відбулася друга неформальна зустріч з громадських експертів (Олени Лазоренко і Родіона Колишко, які також є членами робочої групи МОН України з розроблення проекту Закону України «Про освіту дорослих» з липня 2018 р.) з державними експертами з питань освіти дорослих і педагогічної освіти Директорату вищої освіти і освіти дорослих МОН України (Ігорем Балубою, Тетяною Панченко і Оленою Панич). Предметом обговорення стали пропозиції громадських експертів, викладених в аналітичних записках від 14.12.18 щодо проекту Закону України «Про освіту дорослих». Йшлося про уточнення назви законопроекту, його змісту та пропозиції додати окремий розділ (або статті) присвячені неформальній освіті та навчанню дорослих.

Адже на погляд Олени Лазоренко, метою цього закону є те, що «Цей закон регулює систему навчання для широкого кола дорослих осіб в Україні, основи її структури, організації, оцінки та фінансування. Мета закону полягає у наданні правових гарантій людині для здійснення свого невід'ємного права на навчання протягом життя та безперервний розвиток своєї особистості, надати можливість набути знання та навички, заохочувати не тільки вдосконалення професійних навичок, а також бути активним громадянином. Освіта та навчання дорослих має вплив на три основні сфери життя дорослої людини - зайнятість і ринок праці; здоров'я та благополуччя; соціальне і суспільне життя.»
Джерело: https://www.facebook.com/LPWUA/photos/a.117287468954464/282894042393805/?type=3&theater

У лютому 2019 Олена Лазоренко від імені партнерів для розповсюдження інформації в європейському та глобальному суспільному просторі про нашу ініціативу та діяльність, були підготовлені два кейси про це англійською мовою. Один з них, у якості заявки на UN SDG Action Award, можливо побачити тут https://sdgactionawards.org/initiative/1037 (Бонн, Німеччина). Будемо вдячні за коментарі та слова підтримки англійською мовою на цій онлайн сторінці.


© 2008 Жіноча професійна ліга LPW.org.ua

Головна     Контакти     Зворотній зв'язок     Мапа сайту     Пошук    
Activemedia: разработка сайта