Головна сторінкаНовиниСоціальний капітал: українські дослідження

Соціальний капітал: українські дослідження

24.05.2011

19 травня 2011 у Київському ресурсному центрі для випускників відбулась презентація книги Олени Лазоренко «Соціальний капітал: соціальні та професійні мережі в Україні». Захід організували Американські Ради спільно з Bibliomist Program International Research and Exchanges Board (IREX).

Для О. Лазоренко проблематика соціального капіталу та соціальних мереж - не нова: упродовж 20 років вона проваджує дослідження щодо розвитку громадського сектору, становлення вітчизняного бізнесу, утворення «дотиків» до взаємного порозуміння поміж людьми, організаціями, громадами і владою. Тож, за словами пані Олени, «брошура буде у нагоді лідерам громадських організацій, науковцям, викладачам, професійним консультантам та керівникам державних установ, чия діяльність спрямована на громадську, соціальну, економічну та екологічну сфери».

А якщо казати коротко - книга О. Лазоренко розповідає про дуже важливі речі, без яких важко уявити наше повсякденне життя (просто у нас немає часу, щоб над ними замислитись, щоб свої враження та досвіди оформити у вербальну форму): що таке соціальний капітал, яка його історія, як його визначають у світі? Чи існує соціальний капітал в Україні? Чи існує в Україні довіра громадян до неурядових організацій та їх мереж, до влади? Чи здатне українське громадянське суспільство підтримати базові моральні, демократичні цінності? Той, кого цікавлять відповіді на ці питання, знайде їх у книжці «Соціальний капітал…». А ще - там можна ознайомитися з інформацією про соціальні реальні (класичні) та віртуальні мережі; про суспільні цінності та цінності, притаманні громадянському суспільстві в Україні та чимало інших цікавих розвідок.

Мене особисто найбільше зацікавили концепції соціального капіталу, яким його визначали світові філософи, економісти, політологи. Чомусь до душі найбільше припало визначення американця Френсіса Фукуями: «Соціальний капітал - це загально прийнятні норми та цінності, які практикуються визначеною групою людей, і це дозволяє їм співробітничати». А в сонові створення соціального капіталу - до речі, як і в основі утворення соціальних мереж - знаходяться довіра, прагнення до порозуміння, відчуття причетності до життя своїх ближніх та свого народу. І це якраз те, чого не вистачає сучасній Україні. Тож є надія, що книжка О. Лазоренко принесе користь українській спільноті та українській державі на шляху до формування національної ідеї.

Богдана Костюк

Книгу «Соціальний капітал: соціальні та професійні мережі в Україні» можна придбати в інтернет-магазині «Власна Справа» з доставкою по Києву та Україні


© 2008 Жіноча професійна ліга LPW.org.ua

Головна     Контакти     Зворотній зв'язок     Мапа сайту     Пошук    
Activemedia: разработка сайта